Kas ir EDS un kā to efektīvi izmantot?

Kas ir Elektroniskās Deklarēšanas Sistēma (EDS) un kā to efektīvi izmantot?

Mūsdienu digitālajā pasaulē EDS sistēma ir kļuvusi par neaizstājamu rīku gan uzņēmumiem, gan organizācijām, gan privātpersonām. Viena no galvenajām problēmām mūsdienās ir milzīgais informācijas daudzums, kas tiek radīts katru dienu, izraisot svarīgas informācijas palaišanu garām. EDS risina šo problēmu, nodrošinot strukturētu platformu, lai efektīvi organizētu, uzglabātu un iegūtu digitālos dokumentus, ietaupot vērtīgo laiku un resursus.

Visticamākais jūs šo sitēmu apmeklējiet vienreiz gadā, kas ir 1. marts, kad visā valstī ir iespējams iesniegt gada ienākumu deklerāciju, taču EDS piedāvā vēl daudz ko citu. Apskatīsim kā EDS ir uzlabojis gada ienākumu deklerācijas iesniegšanas procesu, kā arī citas darbības, ko varat veikt platformā un biežāk uzdotos jautājumus, kas var palīdzēt atrast atbildes uz jūsu jautājumiem.

Kas ir Elektroniskā Deklarēšanas Sistēma (EDS)?

Elektroniskā deklarēšanas sistēma (EDS) ir droša un lietotājiem draudzīga platforma, ar kuras palīdzību gan juridiskās, gan fiziskās personas var iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam visas nodokļu un informatīvās deklarācijas, kā arī dažādus pieteikumus. EDS ietver ne tikai vienkārši dokumentu iesniegšanu, bet arī virkni citu tiešsaistes funkciju, tostarp elektronisko ienākuma nodokļu uzskaiti, ieskatu publisko iepirkumu darbībās un virkni Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atvieglotu pārskatu, piemēram, reāllaika atjauninājumus par nodokļu maksāšanas statusu. EDS ir bez maksas un efektīvs risinājums, kas ietaupa laiku, vienlaikus nodrošinot maksimālu datu pārvaldību un precizitāti.

EDS Latvijā radās 1999. gadā kā būtisks elements valsts centienos modernizēt administratīvos procesus un apkarot korupciju publiskajā sektorā. Sistēmas ieviešanas mērķis bija racionalizēt dažādu deklarāciju, tostarp par īpašumu, ienākumiem un interešu konfliktu, iesniegšanu un pārvaldību. Pāreja uz tiešsaistes procesiem bija ar domu līdz minimumam samazināt papīra formalitāšu apjomu, uzlabot efektivitāti un samazināt ļaunprātīgas rīcības iespējas.

Kā EDS darbojas?

Lielākā daļa cilvēku ir informēti par elektroniskās deklarēšanas sistēmas platformu, jo tā tiek aktīvi izmantota, lai iesniegtu gada ienākumu deklarācijas. Uzņēmējiem tā ir obligāta prasība, bet pārējiem valsts pilsoņiem pagaidām vēl brīvprātīgi. Tomēr ne visi zina, ka šī platforma tiek pastāvīgi uzlabota ar jaunām komunikācijas funkcijām, kas paredzētas, lai padarītu nodokļu deklarēšanu vēl ērtāku.

Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā ir iespējams iesniegt dokumentus un deklarācijas, komunicēt ar Valsts ieņēmumu dienestu, nodot paziņojumus, izmantojot „Reģistri” sadaļu, kā arī uzņēmumi var veikt struktūrvienību reģistrāciju un kases aparātu reģistrāciju, savukārt iedzīvotāji var apskatīt savu nodokļu grāmatiņu. Turklāt visi lietotāji var pieprasīt dažādas ziņas. Sistēmā ir arī personalizēts kalendārs, kurā publicētas nodokļu samaksas iespējas, pārskati un citi saistoši dati.

EDS lietotājs sistēmu var apmeklēt ik dienu un tai regulāri tiek veikti atjauninājumi vai reizēm tehniski labojumi. Taču, protams, tā kā visapmeklētākais mājaslapas laiks visa gada garumā ir marta mēnesis – sistēma mēdz neiet un izmest kļūdas. Taču tas ir tikai un vienīgi pārslodzes dēļ, kuru tehniskie darbinieki risina, cik vien ātri spēj. Tāpēc nav ieteicams iesniegt gada ienākumu deklarācijas 1. martā.

Lietotāji var ieiet sistēmā ar savu latvija.lv kontu vai izmantojot bankas autentifikāciju. Ļoti populāra izvēle ir mobilais e-paraksts, kas ļauj elektroniski parakstīt un nosūtīt dokumentus bez liekas laika tērēšanas ceļā. Pati sistēma ir ērtā, veidojot blokus, kas risinā attiecīgos jautājumus, piemēram, algas nodokļu grāmatiņa vai gada ienākumu deklarācija.

EDS un nodokļu deklarēšana

Brīvprātīgi deklarāciju par iepriekšējo gadu var iesniegt no 1. marta nākamajā gadā. Ja deklarāciju obligāti jāiesniedz, tas jādara no 1. marta līdz 1. jūnijam. Tomēr, ja gada ienākumi pārsniedz 78 100 eiro, deklarāciju jāiesniedz no 1. aprīļa līdz 1. jūlijam.

Deklarāciju var iesniegt un labot (pievienojot papildu izdevumu čekus) vēl trīs gadus. Tādējādi 2024. gadā var iesniegt deklarāciju ne tikai par 2023. gadu, bet arī iesniegt vai precizēt deklarāciju par 2022. gadu un 2021. gadu. Savukārt deklarāciju par 2020. gadu var iesniegt līdz 2024. gada 23. jūlijam.

Gada ienākumu deklarācijas jāiesniedz:

  • Brīvprātīgi – Iedzīvotājiem, kuriem ir jāmaksā ienākuma nodoklis (IIN), piemēram, darba ņēmējiem, lai atgūtu pārmaksāto IIN par atbilstošiem izdevumiem;
  • Obligāti – Saimnieciskās darbības veicējiem, individuālajiem komersantiem, individuālā uzņēmuma, zemnieku vai zvejnieku saimniecības īpašniekiem, kuriem ir jāmaksā IIN.

Plusi, ko piedāvā EDS sistēma:

  • EDS ir visu likumā noteikto nodokļu un informatīvo deklarāciju iesniegšanas vieta, kā arī šeit varat sarakstīties ar VID dažādu jautājumu risināšanas gadījumā. Katram dokumentam, kas iesniegts, izmantojot EDS, ir juridisks spēks.
  • Veiciet nodokļu maksājumus tiešsaistē bez piepūles, neatkarīgi no tā, vai maksājat pilnu summu, daļu vai plānojat avansa maksājumus. Viegli apskatiet maksājumu vēsturi un statusa atjauninājumus.
  • Nekavējoties saņemiet elektroniski parakstītus administratīvos dokumentus un paziņojumus, kas ļauj ātri sniegt atbildes elektroniskās deklarēšanas sistēmā.
  • Savlaicīgi risinot nodokļu parādu jautājumus, jūs varat izvairīties no papildu maksas par kavētiem maksājumiem, pateicoties savlaicīgiem paziņojumiem EDS sistēmā.
  • Viegli atjauniniet uzņēmuma informāciju un pārvaldiet finanšu kontus tiešsaistē.
  • Plānojiet nodokļu iesniegšanu un maksājumus bez piepūles, izmantojot krāsainus brīdinājumus par kavētiem, gaidāmiem un nepabeigtiem uzdevumiem. Nepalaidiet garām termiņus, izmantojot automātiskos atgādinājumus.
  • Pārvietojieties starp dažādām nodokļu maksātāja lomām, pārstāvot vairākus uzņēmumus vai personīgos nodokļu jautājumus.
  • Saņemiet palīdzību katrā EDS sadaļā, sniedzot vērtīgus norādījumus par dokumentu aizpildīšanu un procesu navigāciju.

Bieži uzdotie jautājumi (FAQ)

  1. Vai var iesniegt čekus, kuru summa pārsniedz 600 eiro?

Jāiesniedz visi čeki, bet summa, kas pārsniedz 600 eiro, pārcelsies uz nākamo gadu, un atlikums automātiski aizies nākamā gada ienākumu deklarācijā, kad to iesniegsiet EDS.

  1. Vai es varu pievienot savai deklerācijai ģimenes locekļu čekus?

Jā, jūs varat iekļaut daļu no savas mammas vai tēta čekiem savā deklarācijā, bet daļu no čekiem viņi paši savā, ja vien attiecīgajā gadā ir maksājuši iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tomēr jāatceras, ka attaisnotos izdevumus par katru personu var iesniegt deklarācijā tikai vienreiz, nepārsniedzot maksimālo normu 600 eiro.

  1. Kāpēc var rasties parāds?

Parāds varētu rasties no dažādiem iemesliem. Gada ienākumu deklarācijā tiek iekļauti visi ienākumi un izdevumi, un tiek veikts iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķins, ņemot vērā dažādus faktorus, piemēram, nodokļa likmes, neapliekamo minimumu, atvieglojumus un attaisnotos izdevumus.

Iesniedzot savu gada ienākumu deklarāciju, VID EDS automātiski aprēķina atbilstošo nodokļu likmi un gada diferencēto neapliekamo minimumu, ņemot vērā faktiski saņemtos ienākumus un prognozēto neapliekamo minimumu.

Ja ienākumi ir mainījušies vai atšķiras no iepriekšējā gada, var rasties situācija, kad jums ir jāmaksā papildu nodokļi vai, gluži pretēji, jāsaņem atpakaļ nodokļu pārmaksas. Piemēram, šādi var būt, ja esat aizgājis no darba vai kļuvis par pašnodarbinātu personu.

Kopsavilkums

EDS ir būtisks digitālais instruments gan uzņēmumiem, gan indivīdiem, kas sniedz iespēju efektīvi organizēt, uzglabāt un iesniegt dokumentus, nodrošinot maksimālu datu pārvaldību un precizitāti.

Lai kāda būtu jūsu saimnieciskās darbības forma, atcerieties, ka tā ir jāreģistrē. Izvēloties saimniecisko darbības formu, ir ļoti svarīgi rūpīgi pārdomāt un apsvērt, jo tas noteiks ikdienas darbības, personīgo atbildību un finansējuma piesaistes iespējas.

Ja esat pavisam jauns cilvēks, kas tikai nesen uzsācis darba saistības, tad šis raksts ir sniedzis pietiekami plašu pārskatu par EDS darbību un iespējām, ko vara darīt mājaslapā. Apmeklējiet to jau tagad, lai varētu izmēģināt ieiet sava profilā, apskatīt vai jums ir iesniegta darba nodokļu grāmatiņa un varbūt vēlaties kaut ko uzjautāt konsultantam.